top of page

Taalhoudingen en Identiteit: Een gesprek voor de Internationale Dag van de Moedertaal 2025

Waarom de Internationale Dag van de Moedertaal ons allemaal aangaat en wat jij kunt doen!

Date

11 februari, 2025

Time

12:00 -13:15

Location

MS Teams

Language

Nederlands / Dutch

Cost

Gratis

Registration

Organizers

RADAR Antidiscriminatiebureau

RADAR is het regionale antidiscriminatiebureau dat zich inzet voor gelijke behandeling en inclusie. De organisatie ondersteunt slachtoffers van discriminatie, geeft voorlichting en trainingen, en adviseert over diversiteitsbeleid. RADAR signaleert discriminatie, bevordert bewustwording en werkt samen met gemeenten, werkgevers, en maatschappelijke organisaties. Met onderzoek en advies draagt RADAR bij aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt en zich thuis voelt, ongeacht achtergrond, identiteit of overtuiging.


HLE Network

De missie van HLE Network (Heritage Language Education Network) is het verbeteren en uitbreiden van de mogelijkheden voor meertalige kinderen om de taal of talen die ze thuis spreken te ontwikkelen. Door middel van outreach moedigen we de Eindhovense gemeenschap en daarbuiten aan om het aanvullende onderwijs dat moedertaalprogramma's bieden te erkennen, te waarderen en te ondersteunen.

Event description

Op 11 februari 2025 organiseren RADAR Antidiscriminatiebureau en HLE Network samen een webinar ter gelegenheid van de UNESCO Internationale Dag van de Moedertaal (die officieel op 21 februari valt). Ons evenement benadrukt de oorsprong van deze dag in discriminatie op basis van moedertaal en het universele mensenrecht om je moedertaal te spreken en te ontwikkelen.


Met dit webinar willen we meer aandacht vragen voor de Internationale Dag van de Moedertaal in Eindhoven en daarbuiten. Eindhoven wordt steeds diverser, en het omarmen en vieren van meertaligheid is belangrijker dan ooit, maar veel mensen weten niet hoe ze dat moeten doen. Dit webinar belicht cruciale thema’s en zet aan tot verandering. Onze doelgroep is breed: stadsambtenaren, professionals in kinderopvang en onderwijs, ouders en journalisten. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Eindhoven en draagt bij aan een Inclusief Samenleven.


Een panel van drie experts gaat bespreken:


Wat vinden we eigenlijk van mensen die meerdere talen spreken?

(Voelen sommige mensen zich onzeker of bang en reageren ze daarom negatief?)


Wat is het effect op kinderen van negatieve opmerkingen gericht op hun taalgebruik, en hoe beïnvloedt dat hun identiteitsontwikkeling?

(Waarom is dit belangrijk, en wat gebeurt er als kinderen hun moedertaal verliezen?)


Wat kunnen we doen om meertaligheid te steunen en negatieve opmerkingen te voorkomen?

(Welke simpele dingen kunnen we anders doen in ons dagelijks leven?)

Program


Olaf Stomp

Gespreksleider


Olaf werd geboren in Curaçao en woont sinds zijn zevende in Nederland. Hij studeerde sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna werkte hij bij uiteenlopende organisaties als communicatieadviseur in met name sociaal domein en zorg. Door onder meer zijn werk bij Movisie en Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) bouwde hij de nodige expertise op rond thema's als diversiteit, migratie en inburgering en de communicatie hieromtrent. Olaf werkt sinds 2023 als zelfstandig gespreksleider, tekstschrijver en communicatieadviseur.



Panelleden



Najat Toub-Arssi

Een inspirerende stem in het gesprek over taal en identiteit


Najat is een gepassioneerde pleitbezorger van inclusieve en multiculturele samenlevingen. Met ruime ervaring in het ondersteunen van multiculturele gezinnen in Eindhoven heeft zij haar carrière gewijd aan het bevorderen van positief ouderschap en het creëren van kansen voor alle kinderen. Momenteel is zij directeur bij Diversae en programmamanager bij "Samen Leren in Diversiteit." Najat heeft sleutelrollen vervuld in het onderwijs, de jeugdzorg en community-buildinginitiatieven. Haar werk als pedagogisch adviseur bij de Gemeente Eindhoven en haar directe ervaring met de ondersteuning van Arabisch als moedertaal weerspiegelen haar toewijding aan het versterken van meertalige gezinnen en het vieren van taalkundige diversiteit.




Photo credit: Olivier Middendorp

Bożena Kopczyńska

Een verbinder van culturen in een diverse samenleving


Bożena is professioneel musicus, afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en Londen. Ze is medeoprichter en voormalig directeur van het Pools Centrum voor Onderwijs Lokomotywa in Amsterdam. Als voorzitter van Stichting Polish Culture NL zet Bożena zich in om Poolse cultuur in Nederland te promoten, culturele bruggen te slaan, en het belang van de moedertaal te benadrukken. Haar initiatief Language Diversity in Amsterdam stimuleert meertaligheid en laat zien hoe moedertaalonderwijs bijdraagt aan het leren van Nederlands.

Tags

Dutch, Eindhoven, Online, Outreach

bottom of page